Môžu byť cestoviny zdravé? Áno, ak siahnete po tom správnom druhu

living

Cestoviny patria na celom svete k najobľúbenejším jedlám. Ich príprava je veľmi rýchla a jednoduchá, pričom ich môžete kombinovať s množstvom ingrediencií. Pravdou však je, že klasické cestoviny samy o sebe nášmu telu nedávajú takmer žiadnu výživu, iba kalórie. Ak sa však naučíte, po akých cestovinách siahnuť v prípade, že si chcete dopriať zdravé jedlo, pokojne sa môžu stať každodennou súčasťou vášho jedálnička.

Vyberte si celozrnné cestoviny

Viete o tom, že celozrnné cestoviny majú takmer dvojnásobné množstvo vlákniny oproti tým klasickým? Preto je jasné, že pre vaše telo, konkrétne pre trávenie, sú oveľa lepšie. A nielen vláknina z nich robí zdraviu prospešné jedlo, ale aj obsah vitamínov a minerálov. Ďalšou výhodou celozrnných cestovín, ktorú ocenia najmä ľudia v redukcii, je dlhšia doba zasýtenia.

Bojíte sa toho, že vám alebo zvyšným členom vašej domácnosti nebudú celozrnné cestoviny chutiť? Pokojne môžete tieto starosti hodiť za hlavu. Chuť je mierne výraznejšia oproti klasickým bielym cestovinám, ak si ich však uvaríte s obľúbenou omáčkou či zeleninou, rozdiel takmer nespoznáte. Ešte majte na pamäti jednu dôležitú vec – zdravé sa hneď nerovná menej kalorické. Celozrnné cestoviny síce majú pre naše tela viac výživy, ale kalorická hodnota je takmer rovnaká ako pri bielych cestovinách.

Cestoviny s nižším počtom kalórií

Ak skôr hľadáte cestoviny, ktoré majú nižší počet kalórií a viac sa vám hodia do jedálnička, máme pre vás niekoľko chutných tipov. Prvým sú zdravé cestoviny vyrobené zo Shirataki. Ide o tradičnú japonskú superpotravinu, z ktorej sa nevyrábajú iba cestoviny, ale aj ryža či rezance. Výhodou týchto cestovín je ich nízka kalorická hodnota, pričom neobsahujú cukor ani tuk. Chuť je pomerne neutrálna, preto si ich môžete pripraviť na rôzne spôsoby.

Veľmi dobrou alternatívou ku klasike sú aj cestoviny vyrobené zo strukovín, napríklad z červenej šošovice, cíceru či hrachu. Majú prirodzene nižší obsah kalórií, zároveň vám však dodajú potrebné živiny. Okrem toho majú vysoký obsah vlákniny, ktorá je pre naše trávenie veľmi potrebná. Strukovinové cestoviny nemajú výraznú chuť, preto si ich môžete pripraviť s rôznymi omáčkami, mäsom aj zeleninou.

- Reklama -spot_img
- Komerční sdělení -pr článek

Redakce doporučuje

Články autora